Instagram vs reality

Det här inlägget är ändrat ungefär 100 ggr. Det påbörjades redan i April men då vissa ämnen är stora & svåra så gäller det att tänka på hur man formulerar sig så man inte trampar någon på tårna, fast det gör man alltid ändå, hur man än gör. Just det här ämnet är stort, svårt, känsligt men framförallt viktigt. Varför pratar dom inte om det här i skolan? Eller gör dom det nu kanske? Det är ju några år sen man viftade med den där vita hatten o sjöng om lyckliga dagar så man kan ju hoppas att det gått framåt iaf. Nu till ämnet; 


Det blir allt vanligare att överviktiga & mer kurviga kvinnor lägger upp bilder när de är mer eller mindre nakna med texter som "jag tänker inte gömma mig o mina kurvor" och "love your curves" osv. Och jag förstår grejen. Ingen ska skämmas över hur den ser ut. Man vill förändra de tidigare idealen som ofta lett kvinnor (& män?) rakt in i svält och dåligt mående. Man behöver inte vara smal för att vara snygg osv. Helt rätt! Men jag märker även att de där överviktiga/kurviga kvinnorna kan då i samma text "mobba" de smala. Väldigt ofta man kan läsa typ "äntligen börjar modevärlden förstå att vi kvinnor ska ha kurvor" o då undrar jag hur man tänkte där? Vadå ska? Du som kurvig kvinna har alltså mått dåligt för att världen haft ett ideal där du inte passade in så nu ska du ge igen med samma mynt då eller? Nu ska du skapa ett nytt ideal där man ska vara kurvig o ha lite fluff kring midjan. Hur kommer "smalisarna" utan kurvor må av det idealet tror du? Förmodligen lika dåligt som du mått av att inte passa in i size zero idealet. Varför måste det ens finnas ett ideal? Måste det vara svart eller vitt? Vi är inte stöpta i samma form, det är bara att inse. Alla ser vi olika ut men alla är lika mycket värda o lika vackra för det. En smal kropp är inte snygg o en kurvig ful -eller tvärtom. Båda är snygga! Och varför höjer man en kroppsform för att sen sänka en annan? Så dumt!

(null)
Det där tex tycker inte jag är okej. Om man vill att sin kropp ska accepteras för hur den ser ut kan man inte i samma mening klanka ner på hur andras kroppar ser ut. Man kan heller inte kalla sig för "bodypositive"  om man inte accepterar ALLA kroppstyper kan jag tycka.

Vill verkligen understryka att jag tycker att det är en skev bild att man ska vara en size zero för att vara snygg o försvarar verkligen inte det på nåt sätt för i min värld sitter inte snyggheten i det. Den sitter inte ens på utsidan enligt mig. Det är klart att det finns snygga människor men man kommer liksom inte så långt med det menar jag. Skulle inte välja varken man eller vänner efter utseende om jag säger så. Utsidan är en bonus, det som är på insidan är det riktigt snygga i min värld. Värsta vrålhunken som är tråkig o dum är ju inget jag vill ha. Vill ha nån som får mig att skratta o som är snäll o råkar han dessutom vara snygg så grattis till mig (& honom som är en 10poängare). Sen blir ju människor snygga om de har en fin insida så även om man inte blev förtrollad av det yttre från första början så kommer man tycka att även det yttre är snyggt när man lärt känna personen. 

(null)


Sen det här med sociala medier riktigt matar oss ju med perfekta bilder dag ut o dag in. Alla människor är sådär snyggt solkysst o har perfekt hy, alltid nyvaxade ben o armhålor. Smala, slanka, vältränade. Inte en finne, pormask eller cellulit så långt ögat når. Hemmet är välstädat o förhållandet perfekt. Barnen har fläckfria o matchande kläder. Man har villa, båt, bil, vattenskoter o mc. Dyra märkeskläder, väskor o prylar. Man glömmer lätt det där lagret med smink, alla filter, retuschering, lösögonfransar, hårförlängningar, kläder med push-upeffekt (numer finns det både i trosor, jeans & bh) & kläder som håller in, botox, fillers, implantat, hur man står vinklad & att det är olika ljus som gör att man ser bättre/sämre ut. Vi ser heller inga bankkonton. Hur många som har lån uppöver öronen för att ha råd med den där pampiga villan o alla fordon plus utlandsresor varje år. Vi ser inte högen av otrevlig post från inkasso, kronofogden osv. Vi ser inte kaoset när barnen bråkar o aldrig sover, när paret bråkar, skriker o slåss eller tvärtom; varken ser åt varandras håll o än mindre tar i varandra, när det dricks för mycket, när ingen orkat städa eller diska på hela veckan, vi ser inga bilder på en skål fil o flingor till middag för att ingen orkade laga mat, ingen bild när nån äter choklad ist för att träna o ja, ni fattar. Vi matas hela tiden med att människor är perfekta i en perfekt värld. Inte konstigt att människor påverkas o mår dåligt då det i princip är omöjligt att leva så perfekt som det målas upp. 

(null)

(null)

Häromdagen halkade jag in på en artikel i expressen om att folk vill se ut som dom gör med snapchatfiltren! Alltså hallå, dax att vakna! Tycker det är tragiskt att se vuxna människor använda snapchats "snyggfilter" när dom lägger ut selfies o byter profilbild på deras sociala medier. Det kan väl inte vara nån som på riktigt tror att folk har de där diamantliknande ögonen o den där överdrivet släta hyn? Inte ens ett spädbarn har ju sådär len o felfri hy! Nu pratar jag inte om filtren med blommor i håret o hundöron o överdrivet stora glasögon o allt vad det är dom har på deras filter, det är ju ändå nåt en treåring förstår att det är tillgjort. (Dock fattade jag det som att det var alla typer av filter dom ville se ut som men tänker då att dom troligen menar just ansiktsform, hy och ögon. Inte glasögon och kaninöron 😅) Jag pratar om de som ändrar formen på ansiktet, lägger till de där ögonen som inte bara ser ut som diamanter utan också är perfekt sminkade med långa ögonfransar o som sagt den släta hyn. Räcker det inte med allt smink som många redan använder? Måste vi ha ytterligare ett filter på sminkfiltret? Å nu behöver inte folk rasa o tro att jag menar att ALLA lever som jag skrivit här ovan o ni behöver inte tro att jag menar att man borde förbjuda smink o filter, det är inte det jag säger. Men det är fan en sjuk värld. Med sjuka ideal. Å jag personligen tycker att det är sorgligt att folk känner att dom måste gömma sig bakom både smink o filter. "Men jag ser så trött ut utan smink" Jo men det är ju för att ingen sett dig utan smink så vi är vana att alltid se dig "pigg o piffad". 

(null)

(null)
Jag själv med några av snapchats filter vs inget filter. Så hett så man brinner i huvve så man förstår ju att folk vill se ut sådär🙄

Här nedan kommer ett axplock av bilder där vi ser verkligheten vs smink/filter/perfekta vinklar o ljus. ÄLSKAR sånt här! Att se att alla är precis som du o jag; med ärr, acne, finnar, pigmentfläckar, mörka ringar under ögonen, korta o färglösa fransar, glesa ögonbryn, livlöst hår, bristningar, dallrig hud, celluliter osvosv. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Samtliga bilder lånade från deras Instagramkonton

Jag har tyvärr inga sminkbilder på mig själv då jag inte använder det o heller inga filterbilder så det har jag tagit nu bara för det här inlägget. Jag tar heller inte selfies o träningsbilder eller lättklädda bilder på mig själv särskilt ofta (det sistnämnda = aldrig) så jag har tyvärr inga egna bilder att komma med MEN jag tog några nu bara för det här inlägget. Jag får ju ofta höra att jag är så smaaal o ja, visst, det är jag, men även jag har ju celluliter o får en valk ibland såå; enjoy!

(null)

(null)

Som ni ser så beror ALLT på ljus o vinklar, hållning, val av kläder o hur de sitter. 


Summa summarum; man kan inte kalla sig kroppspositiv/bodypositive om man klankar ner på någon kroppsform, vi ser olika ut, alla är snygga på sitt sätt, tro inte att det du ser på tv/internet är verklighet. 

Nej, jag säger inte att man inte får använda ett filter. Nej, jag säger inte att man inte får använda smink. Nej, jag säger inte att man inte får göra skönhetsingrepp. Nej, jag säger inte att man inte får stoppa både bh’n o trosan full med upp-pushande material. Nej, jag säger inte att man inte får köpa kläder som håller in. Osvosvosv. Operera dig så du ser ut som en jäkla barbie om du vill o köp alla plagg i världen som trycker upp o håller in o använd hur mkt smink o filter du vill MEN påminn de där unga tjejerna som växer upp i den världen att det INTE är verkligheten o att du INTE föddes så. Berätta att du också har/haft finnar, acne, ärr, bristningar, celluliter, valkar, tunt o stripigt hår, glesa ögonbryn, korta ögonfransar, dallrig rumpa, förhårdnader på fötterna, hängiga bröst eller vad det nu kan vara. Å till alla vuxna människor; tänk på hur ni pratar om vikt, utseende, kroppar osv när det är barn i närheten. Sorgligt när barn under 10 år pratar om att de inte vill bli tjocka o ska banta o bara äta sallad typ. Å andra sidan tycker jag att det är lika sorgligt att se en kraftigt överviktig femåring som dricker läsk o äter glass varje dag. En femåring kan inte välja själv, det är föräldrarna som väljer vad barnet ska äta. Barnet kommer inte ha egen ekonomi o möjligheten att gå själv på Ica inom bra många år så varför gör man inte som förälder lite klokare val där? Står man i kön på Ica Maxi tex ser man alltid minst en familj som är kraftigt överviktig o tar man då en titt i deras kundvagn så är det ofta 50% ren skit (litervis med läsk, kilovis med godis o chips) o de övriga 50% är toapapper, städartiklar o kanske en duschtvål. Ibland en klase bananer. Nån förpackning färdigmat i form av Billys pizza. Hur kan man ge sina barn övervikt i doppresent typ? Å nu pratar jag endast ur hälsoperspektiv. Men vad vet jag som är en underviktig snorunge utan barn?  🤷🏻‍♀️ Jotack, jag får höra rätt ofta att jag inte borde prata om o ha åsikter om så mycket men det tänker jag fortsätta med så det är bara att gilla läget för dig som stör dig på det. Min tanke om kost, träning, övervikt o undervikt i en familj sådär är väl att tänka på vad man stoppar i sig, röra sig lagom mycket o inte göra sån stor grej av det. Om ett barn som aldrig ätit broccoli frågar varför man plötsligt ska börja äta det behöver man ju inte säga att det har med vikten att göra. Det är bra för då blir man inte sjuk lika ofta, kan man säga. Eller för att det är sååå gott! Eller nåt annat som inte är relaterat till nån vikthets åt nåt håll. Varför vi inte äter godis o dricker läsk? För att man får hål i tänderna eller ont i magen. Varför vi ska börja springa? Man sover o tänker mycket bättre då. Varför vi ska gå till affären istället för att ta bilen? För att bensinen är så dyr. Hitta nån aktivitet som barnet tycker är roligt som tex fotboll. Även där kan man trycka på fördelar om immunförsvar, sömn, koncentration o att man säkert hittar vänner också. Det behöver verkligen vara NOLL prat om vikt. Ett barn har ju inte ens dom tankarna förrän dom hört oss vuxna prata om det så tänk på hur ni pratar o lägger fram saker o ting. 

(null)

(null)

Men vet ni vad? Nu orkar jag inte tänka mer för idag. Jag ska orka plugga matte också🤓📐📈📊

Tack för att ni läst ända hit🙏🏻❤️ 

Kommentera här: